رژیم اسرائیل با سیاست‌های خود، اقتصاد سرزمین فلسطین را به ورطه نابودی کشانده است. فروپاشی اقتصادی غزه و خسارت‌های شدید وارد‌‌شده به کشاورزی فلسطین، شواهد این موضوع است.

فروپاشی اقتصادی غزه

زمانی نوار غزه دارای سه بخش اقتصادی پر‌رونقِ مبلمان و لوازم منزل، پوشاک و کشاورزی بود؛ اما با شروع محاصره رژیم اسرائیل علیه این منطقه، دروازه‌های تجارت غزه مسدود شد و سطح صادرات این منطقه تقریباً به صفر رسید؛ آن‌گونه که غزه تا پیش از سال 2007، 1500 تریلر لباس، 1800 تریلر محصولات کشاورزی و 1200 تریلر مبلمان صادرات داشت؛ اما این میزان در سال 2016، به 36 تریلر لباس، 41 تریلر محصولات کشاورزی و 42 تریلر مبلمان رسید. با تداوم محاصره رژيم اسرائیل علیه غزه، اقتصاد این منطقه تقریباً متوقف شده؛ به گونه‌ای که در سال 2017، نرخ بیکاری در غزه 42 درصد ثبت شد.1

كشاورزي دزدیده‌ شده

محدودیت‌های وضع‌شده توسط رژيم اسرائیل، ضررهای زیادی به کشاورزی فلسطین زده است. برخی از این خسارات عبارتند از:
خسارت 700 میلیون دلاری در سال، که به خاطر ممنوعیت فلسطینیان از کشاورزی در دره حاصل‌خیز اردن و زیر‌کشت‌رفتن آن توسط شهرک‌نشینان اسرائیلی به بار نشسته است. خسارت 100 میلیون دلاری در سال، که در نتیجه تخریب و ریشه‌کن‌شدن 2.5 میلیون درخت فلسطینی توسط اسرائیلی‌ها بوده است. خسارت 1.4 میلیاردی در سال، که از سرقت زمین فلسطینیان و منابع آب آن‌ها توسط رژيم اسرائیل و ممنوعیت‌های وضع‌شده برای واردات کودهای باکیفیت نشأت گرفته است. 60 درصد اراضی کشاورزی فلسطین، به دلیل سکونتگاه‌ها، مناطق نظامی، دیوارها و حصارکشی‌های رژيم اسرائیل که از سال 1995 آغاز شده است، از دست رفته است. هم‌چنین، 80 درصد منابع آب کرانه باختری، سالانه، توسط این رژیم به بهره‌برداری می‌رسد. در مجموع، محدودیت‌های رژيم اسرائیل، 2.2 میلیارد دلار از درآمد سالانه کشاورزی فلسطینیان را نابود می‌کند که بیش از پنج برابر میزان درآمد سالانه کشاورزی فعلی آنان (0.4 میلیارد دلار) است!1

بریدن درخت‌های سرزمین زیتون

آسیب جدی به محیط زیست فلسطين

رژیم اسرائیل، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به محیط زیست کشور فلسطین و طبیعت کره زمین وارد کرده که در ادامه، به برخی از آنان پرداخته می‌شود:

بریدن درخت‌های سرزمین زیتون

رژیم اسرائیل از سال 1967، 800.000 درخت زیتون فلسطینی را که پهنه آن‌ها، بیش از 33 برابر پارک مرکزی شهر نیویورک است، ریشه‌کن کرده و بدین ترتیب، درآمد سالانه 12.3 میلیون‌دلاری هشتاد ‌هزار خانواده فلسطینی را که از نظر اقتصادی به برداشت زیتون متکی بودند، به باد داده و به محیط زیست فلسطین نیز آسیب جدی زده است.2 3 4 5

جنگ و گرم‌شدن کره‌ زمین

در حقیقت، رژیم اسرائیل بزرگترین دریافت‌کننده بودجه نظامی از آمریکا (۱۱۶ میلیارد دلار بین سال‌های ۱۹۴۶ تا ۲۰۲۱) است؛ آمریکایی که به لحاظ مخارج نظامی، در بین ۹ کشور پرهزینه نظامی دنیا اول است. آمریکا این رتبه را با آلوده‌کردن محیط زیست و گرم‌کردن کره زمین به دست آورده‌؛ آن‌قدر که ارتشش، بزرگترین سازمانِ استفاده‌کننده‌ سوخت فسیلی در جهان است! بدین ترتیب، رژیم اسرائیل که برجسته‌ترین مشتری نظامی آمریکا بوده و هزینه نظامی‌اش، نسبت به جمعیت و تولید ناخالص داخلی، بیشتر از ایالات متحده آمریکاست، در جنایات زیست‌محیطی این کشور شریک است.

جنگ با جامعه پزشکی در فلسطين

مهم‌ترین قربانیِ نظامی‌گری‌های سرسام‌آور آمریکا و رژیم اسرائیل، به لحاظ انسانی و زیست‌محیطی، فلسطینیان و سرزمین آنان هستند؛ مثلاً، غزه از سال 2008، طی چهار جنگ خسارت‌بار، توسط اسرائیلی‌ها مورد حمله هوایی و بمباران قرار گرفته که فقط در یکی از این حملات (می 2021)، 290 سازه آبی غزه آسیب دید و یا تخریب شد. هم‌چنین، به‌خاطر آسیب‌هایی که طی بمباران‌ها، به زیرساخت‌های دفع زباله وارد شده، 97 درصد آب آَشامیدنی و 75 درصد خطوط ساحلی غزه آلوده گشته است. برای بازسازی این موارد نیز به هزینه زیاد (485 میلیون دلار) و انرژی‌های طبیعی بسیاری نیاز است.

جنگ با جامعه پزشکی در فلسطين

یکی از مسائل قابل بررسی پیرامون قضیه فلسطین، جنایات زیادی است که رژیم اسرائیل علیه فلسطینیان در حوزه پزشکی مرتکب شده است. ایجاد اخلال در آموزش پزشکی فلسطین و آسیب‌زدن به تجهیزات، اماکن پزشکی و کادر درمان این کشور، از جمله این جنایات است:

کادر درمان فلسطين، زیر آتش اسرائیلي‌ها‌

رژیم اسرائیل، بارها و بارها، با زیر‌آتش‌گرفتن غزه، به تجهیزات، اماکن پزشکی و کادر درمان این منطقه لطمه زده که نمونه فاحش آن، در حملات روزهای جاری عيان است. این رژیم فقط بین روزهای 7 تا 14 ماه اکتبر امسال (2023)، با حملات هوایی و گلوله‌باران غزه، 28 نفر از کادر درمان این منطقه را شهید، 23 آمبولانس را تخریب یا منهدم، و 8700 فلسطینی را مجروح کرده است. در این بین، به 15 بیمارستان آسیب رسیده و 2 بیمارستان (از 14 اکتبر) تقریباً ویران و بسته شده است.6

اخلال در نظام آموزش پزشكي فلسطين

دولت جعلی اسرائیل با رد درخواست پزشکان فلسطینی غزه که برای شرکت در رویدادهای پزشکی بیرون از این منطقه، خواهان مجوز خروج هستند، موجب اخلال در آموزش پزشکی فلسطین شده است. مثلاً، در سال 2018، فلسطینیان غزه برای شرکت در دوره‌های آموزشی، کارگاه‌ها و کنفرانس‌های پزشکی خارج از این منطقه، با ممانعت یا تأخیر 98 درصدی در پذیرش درخواست مجوز توسط رژيم اسرائیل مواجه شدند و فقط 2 درصد درخواست‌ها تأیید شد. 68 درصد مجوزهای در حال انتظار عملاً باطل شده‌اند؛ چرا که زمان دوره آموزشی مورد نظر به پایان رسید!

سانسور كه همان سرکوب گفتار، ارتباطات عمومی یا سایر اطلاعات است…

منابع

1.
مرکز تجارت فلسطین، آمار صادرات غزه (2005-2016)، گردآوری‌شده توسط آکسفام

WAFA (آژانس اخبار و اطلاعات فلسطین)، 2017.

2.
aidajerusalem.orgلطفا فیلترشکن خود را روشن کنید.
6.
جنگ اسرائیلی‌ها با جامعه پزشکیلطفا فیلترشکن خود را روشن کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *