رژيم اسرائيل در قبال متولدين فلسطيني و اسرائيلي، سياست‌هاي متمايزي را در شرايط مشابه اعمال ‌مي‌كند كه خبر از تبعيض نژادي این رژيم مي‌دهد. در ادامه، سياست‌هاي اعمالی در بخش‌هاي مختلف سرزمين فلسطين را بررسی می‌کنیم.

شرايط متفاوت متولدين خارج از کشور

فلسطيني‌الأصل‌هايي كه از والدين پناهنده در كشوري ديگر متولد مي‌شوند، نمي‌توانند از سرزمین فلسطین ديدن كنند. آنان از ورود به کرانه باختری، غزه و اراضي اشغال‌شده فلسطين منع شده‌اند و نمي‌توانند به آن‌جا برگردند؛ چرا كه از حق اقامت در فلسطين محروم شده‌اند، حتي اگر خانواده‌يشان در فلسطين زندگي كنند. اگر خانواده آنان بین سال‌های 1947 تا 1949 به كشور ديگري پناهنده شده باشند، آن‌ها واجد شرایط شهروندي فلسطين نیستند، حتی اگر نسل‌هاي گذشته‌يشان در آن‌جا زندگی کرده باشند. آن‌ها نمي‌توانند وضعیت حقوقی خود را به وضعیت حقوقی همسرشان در فلسطين منتقل كنند، حتی با ازدواج با یک شهروند یا مقیم مناطق اشغال‌شده فلسطين.

اما شرايط گفته‌شده براي يهوديان غيرفلسطيني كه اصالت و محل تولدشان در اين سرزمين نيست، فرق مي‌كند. اين افراد مي‌توانند از مناطق اشغال‌شده فلسطين و بيشتر كرانه باختري ديدن كنند و از كمك‌هزينه‌هاي سفر به سرزمين‌هاي اشغالي بهره ببرند! اين افراد به‌خاطر يهودي‌بودن‌شان، طبق قانون بازگشت (1950) رژيم اسرائیل، حقي تضمين‌شده براي زندگي در مناطق اشغالی فلسطين دارند. آنان در صورت انجام این کار، پرواز رایگان و امتیازاتي ديگر دریافت مي‌كنند. آنان مي‌توانند طبق قانون شهروندی (1952) رژيم اسرائيل، شهروند اسرائيلي باشند، حتي اگر قبلاً پايشان به خاك فلسطين نرسيده باشد! آنان پس از تبدیل‌شدن به یک شهروند اسرائيلي، می‌توانند وضعیت قانونی و حتی شهروندی را به همسر خود منتقل کنند (مگر این‌که همسرشان فلسطینی باشد).

اسرائیل علیه فلسطین

شرايط متفاوت متولدين بیت‌المقدس شرقی

فلسطينياني كه در بيت‌المقدس شرقي به دنيا آمد‌ه‌اند و در آن‌جا ساكن هستند، درست مانند خارجی‌هایی که به سرزمين‌هاي اشغالي نقل مکان می‌کنند، مقيم محسوب مي‌شوند و وضعیتي مشروط و قابل لغو دارند. آنان مي‌توانند براي شهروندی اسرائيلي درخواست دهند، اما بعید است که رژيم صهيونيستي اين تقاضا را بپذيرد. آنان نمي‌توانند فلسطين را ترك كنند و اگر برای مدت طولانی از كشورشان دور بمانند، ممكن است اقامت‌شان لغو شود و بدون وضعیت قانونی باقی بمانند! اگر مقامات اسرائیلی تشخیص دهند که اين افراد به ساير بخش‌هاي كرانه باختري نقل مكان كردند و دیگر «ارتباط» با اورشلیم ندارند، ممکن است اقامت آنان را لغو نمايند و وضعيت حقوقي آنان را تغيير دهند. اين فلسطينيان حتي نمي‌توانند در خود بيت‌المقدس شرقي، به راحتي به خانه جديدي نقل مكان كنند. هم‌چنين، براي آنان، دریافت مجوز ساخت‌و‌ساز در مناطق مسكوني فلسطيني عملاً غیرممکن است.

اما اين وضعيت براي شهروندان يهودي كه در شهرك‌هاي صهيونيستي متولد شده‌اند و در بيت‌المقدس شرقي زندگي مي‌كنند، جور ديگري است. وضعیت حقوقی اين افراد در بیت‌المقدس تضمین شده است. آنان مي‌توانند برای چند سال به خارج از کشور نقل مکان کنند و سپس، بدون هيچ مشكلي برگردند. آنان مي‌توانند بدون نگراني بابت تغيير وضعيت حقوقي‌شان، به شهرك‌هاي اسرائيلي در كرانه باختري نقل مكان كنند. هم‌چنين، آنان براي رفتن به خانه جديد در بيت‌المقدس شرقي با هيچ مانعي مواجه نيستند.

شرايط متفاوت متولدين کرانه باختری

فلسطينياني كه شناسنامه فلسطيني دارند و در منطقه C كرانه باختري به دنيا آمده‌اند، نمي‌توانند به راحتي به بيت‌المقدس وارد شوند. آنان براي اين كار، به یک مجوز اسرائیلی که به ندرت صادر می‌شود و معمولاً زمان محدودی دارد، نیاز دارند. آنان حتی با داشتن مجوز، با ایست‌های بازرسی متعدد، تأخير و تحقير روبه‌رو مي‌شوند! آنان اگر توسط صهيونيست‌ها دستگير شوند، در دادگاه نظامی رژيم اسرائیل با میزان محکومیت تقریباً 100 درصد محاکمه مي‌شوند و یا احتمالاً بر اساس شواهد مخفی و محرمانه، در بازداشت اداری بدون محاکمه یا اتهام به سر خواهند برد! دستورات نظامی اسرائيلي، حق آزادی بیان و حق اعتراض آنان را محدود مي‌كند و اگر آنان این دستورات ناروشن و مبهم را نقض کنند، ممکن است به 10 سال تحمل زندان محكوم شوند! اين فلسطينيان عملاً نمي‌توانند در 60 درصد کرانه باختری که تحت کنترل انحصاری رژيم اسرائیل است (منطقه C)، خانه بسازند. در حقيقت، رژيم بیشتر از آن‌كه به آنان مجوز ساخت بدهند، خانه‌هايشان را تخريب مي‌كند!

اما اين شرايط براي شهروندان يهودي اسرائيلي كه متولد شهرك‌هاي صهيونيست‌نشين كرانه باختري هستند، كاملاً برعكس است. آن‌ها می‌توانند از طریق جاده‌هایی که برای عبور از کنار جوامع فلسطینی طراحی شده، رفت‌وآمد روزانه خود را به سهولت انجام دهند. آنان در صورت دستگيري توسط رژيم صهيونيستي، در دادگاه‌های مدنی اسرائیلي با حقوق کامل قضایی محاکمه مي‌شوند. آنان مي‌توانند بدون ترس از سرکوب دولتی اعتراض کنند و فقط نبايد حرفي «نزديك به قطعيت» با قصد «در‌خطر‌انداختن جدي امنيت رژيم اسرائيل» بزنند. آن‌ها مي‌توانند در بخش‌های وسیعی از کرانه باختری كه رژيم اسرائيل به شهرک‌هاي صهيونيستي اختصاص داده است، خانه بسازند؛ يعني زمين‌هايي که طرح‌های زيادي برای ساخت هزاران خانه بر روي آن‌ها تصویب شده است.

تبعیض حقوقی اسرائیل علیه مردم فلسطین
تبعیض حقوقی اسرائیل علیه مردم فلسطین

شرايط متفاوت متولدين نِقِب در جنوب سرزمین‌های اشغالی

رژيم اسرائیل 35 جامعه بادیه‌نشین فلسطینی را به رسمیت نمی‌شناسد. این امر باعث شده است 90.000 نفر از ساکنان اين جوامع، نتوانند به طور قانونی در خانه‌های خود زندگی کنند. شهروندان فلسطيني سرزمين اشغالي كه متولد و ساكن منطقه عشايري نقب هستند، نمي‌توانند به خدمات اوليه دسترسي داشته باشند. رژيم اسرائیل از اتصال منطقه نقب به شبکه برق و آب ملی، و ارائه خدماتي چون جاده‌های آسفالت، سیستم‌های فاضلاب و مدارس خودداری می‌کند. با توجه به اين‌كه دولت اسرائیل به دنبال تمرکز بادیه‌نشینان در شهرک‌های برنامه‌ریزی‌شده است، اين فلسطينيان زير سايه تهدید دائمی تخریب خانه زندگی می‌كنند. آنان اگر بخواهند به ساير مناطق فلسطين نقل مكان كنند، با چالش‌هاي زيادي مواجهند؛ مثلاً کمیته‌های پذیرش در صدها شهر کوچک یهودی مخيرند كه طبق قانون، شهروندان فلسطینی را از زندگی در آن‌جا محروم کنند!

در مقابل، شرايط شهروندان يهودي اسرائيلي كه در شهرك‌هاي صهيونيست‌نشينِ نقب زندگي مي‌كنند، متفاوت است. رژيم اسرائيل به دنبال سیاست «یهودی‌سازي نقب»، فعالانه توسعه جوامع یهودی در اين منطقه را پي مي‌گيرد. اين رژيم میلیاردها شِکِل (واحد پول رژيم اسرائیل)، در پروژه‌های زیربنایی بزرگ برای جذب ساکنان یهودی به این منطقه سرمایه‌گذاری کرده است. هم‌چنين، اين رژيم زمین‌های بیشتری را در اختیار جوامع یهودی قرار می‌دهد تا آنان را تشویق به ماندن و تشكيل خانواده در نقب كند. شهروندان يهودي اسرائيلي ساكن نقب مي‌توانند به راحتي به یک شهر بزرگ یا یکی از صدها شهر کوچک یهودی در سراسر فلسطين اشغالي نقل مکان کنند.

مدتیه که بایدن برای رسیدگی به بحران بدهی وام‌های دانشجویی تحت‌فشار فزاینده‌ای قرار داره…

منابع

1.
Human Rights Watch (2021)

 A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *